Analiza kanabinoida u konoplji i proizvodima
Konoplja, biljka koju čovječanstvo poznaje i uzgaja tisućama godina posljednjih je godina popularnija nego ikad zahvaljujući spojevima kojima se pripisuju brojni blagotvorni učinci na zdravlje – kanabinoidima. Osim toga, zbog visokog udjela proteina i specifičnog sastava masnih kiselina, sve je popularnija hrana koja se dobiva od sjemenki konoplje (ulje, brašno, tjestenina i sl.).
Najpoznatiji kanabinoid je tetrahidrokanabinol (THC) čija je upotreba zbog psihoaktivnog djelovanja strogo ograničena. Međutim, postoji čitav niz kanabinoida koji nemaju psihoaktivno djelovanje. Najpoznatiji među njima je kanabidiol (CBD), glavni sastojak CBD ulja.
Hrana se proizvodi od tzv. industrijske konoplje koju karakterizira nizak sadržaj THC-a (manje od 0,2 % u suhoj tvari biljke), te visok sadržaj drugih kanabinoida.
Dva su glavna razloga za analizu kanabinoida – provjera sadržaja THC-a u industrijskoj konoplji, te određivanje profila kanabinoida u proizvodima industrijske konoplje kako bi se utvrdila njihova kvaliteta.
U konoplji i njenim proizvodima određujemo kanabidiol (CBD), kanabidiolnu kiselinu (CBDA), kanabigerol (CBG), kanabigerolnu kiselinu (CBG), kanabinol (CBN), Δ9-Tetrahidrokanabinol (Δ9-THC) i tetrahidrokanabinolnu kiselinu (THCA) tehnikom LC/MS/MS.