Mikrobiološka analiza
Mikrobiološkim ispitivanjima hrane utvrđuje se prisutnost patogenih, odnosno potencijalno patogenih mikroorganizama i/ili njihovih toksina koji imaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi životinja.
Odredbama Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu(NN81/2013) i Uredba EU br. 2073/2005 propisani su mikrobiološki kriteriji za hranu u cilju osiguranja „sigurne hrane”, koji se temelje na HACCP sustavu i drugim mjerama kontrole higijene.
Najčešći bakterijski uzročnici koji se prenose hranom, a izazivaju bolesti su:
-
Salmonella sp.
-
Listeria monocytogenes
-
Escherichia coli
-
Staphylococcus aureus
-
Bacillus cereus
Mikroorganizmi uzročnici kvarenja:
-
aerobne mezofilne bakterije
-
kvasci i plijesni
-
aerobne sporogene bakterije
- Enterobacteriaceae
- Histamin je spoj iz skupine biogenih amina koji nastaje dekarboksilacijom aminokiseline histidina. Stvara se u ribi, prvenstveno plavoj, koja je dulje vrijeme izložena na sobnoj temperaturi, te se smatra pokazateljem kvarenja ribe zbog nepravilnog skladištenja.Granična vrijednost za histamin propisana je Uredbom EU br. 2073/2005 od 15. studenog 2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu, prvenstveno za ribu i proizvode od riba vrsta Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae i Scombresosidae.
U našem laboratoriju histamin određujemo tehnikom HPLC, metodom koju propisuje Uredba EU br. 2073/2005