Ispitivanje osnovnih sastojaka hrane
U našem se laboratoriju provode ispitivanja osnovnih sastojaka hrane kao što je ispitivanje sadržaja bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vlakana, pepela, vlage, soli i dr. Navedena ispitivanja provode se u svrhu deklariranja hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda i izrade nutritivne deklaracije, što je u skladu s Uredbom EU br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, kako bi bili informirani pri odabiru, upotrebi i korištenju hrane na siguran način.
NUTRITIVNA DEKLARACIJA
Osnovni sadržaj:
-
Energetska vrijednost (kJ/kcal)
-
Masti / od kojih zasićene masne kiseline
-
Ugljikohidrati / od kojih šećeri
-
Bjelančevine
-
Sol
Dodatno:
-
jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline
-
škrob
-
vlakna
-
vitamini i minerali
ISPITIVANJE UGLJIKOHIDRATA Ugljikohidrati su uz proteine i masti, najvažniji nutrijenti u hrani. Dijele se na:
-
šećere (uglavnom monosaharidi i disaharidi)
-
škrob i ostali probavljivi polisaharidi
-
dijetalna vlakna.