JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Croatia >> Hrana >> Ispitivanje osnovnih sastojaka hrane

Ispitivanje osnovnih sastojaka hrane

Sidebar Image

Nutritivna deklaracija hrane

U našem se laboratoriju provode ispitivanja osnovnih sastojaka hrane kao što je ispitivanje sadržaja bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vlakana, pepela, vlage, soli i dr. Navedena ispitivanja provode se u svrhu deklariranja hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda i izrade nutritivne deklaracije, što je u skladu s Uredbom EU br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, kako bi bili informirani pri odabiru, upotrebi i korištenju hrane na siguran način.

NUTRITIVNA DEKLARACIJA 

Osnovni sadržaj:

  • Energetska vrijednost (kJ/kcal)

  • Masti / od kojih zasićene masne kiseline

  • Ugljikohidrati / od kojih šećeri

  • Bjelančevine

  • Sol

Dodatno:

  • jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline

  • škrob

  • vlakna

  • vitamini i minerali

ISPITIVANJE UGLJIKOHIDRATA Ugljikohidrati su uz proteine i masti, najvažniji nutrijenti u hrani. Dijele se na:

  • šećere (uglavnom monosaharidi i disaharidi)

  • škrob i ostali probavljivi polisaharidi

  • dijetalna vlakna.