Ispitivanje aditiva
Prema Uredbi EU br. 1333/2008 i Zakonu o provedbi Uredbi Europske unije iz područja prehrambenih aditiva, aroma i prehrambenih enzima (NN 39/13) „prehrambeni aditiv“ označuje svaku tvar koja se obično sama po sebi ne uživa kao hrana i koja se obično ne koristi kao tipičan sastojak hrane, bez obzira ima li prehrambenu vrijednost ili ne. Njegovo namjerno dodavanje hrani u tehnološke svrhe u proizvodnji, preradi, pripravljanju, obradi, pakiranju, prijevozu ili spremanju hrane ima za posljedicu, ili se razumno može očekivati da će imati za posljedicu, da on ili njegovi nusproizvodi, izravno ili neizravno, postanu sastojak takve hrane.
U našem se laboratoriju određuje sadržaj sljedećih aditiva u hrani:
konzervansi |
||
E200-E203 |
sorbinska kiselina i njene soli |
|
E210-E213 |
benzojeva kiselina i njene soli |
|
E220-E228 |
sumporni dioksid i sulfiti izraženi kao SO2 |
|
E235 |
natamicin |
|
E249-E250 |
nitriti |
|
E251-E252 |
nitrati |
|
antioksidansi |
|
|
E310 |
propilgalat |
|
sladila |
|
|
E950 |
acesulfam K |
|
E951 |
aspartam |
|
E954 |
saharin i njegove soli |
|
boje |
|
|
|
E102 |
tartrazin |
|
E104 |
kinolin žuto |
|
E110 |
žuta boja zalazećeg sunca |
|
E120 |
karmin |
|
E124 |
ponceau 4R |
|
E129 |
allura crveno |
|
E132 |
indigotin |
|
E133 |
brilliant plavo FCF |
|
E142 |
zeleno S |
|
E151 |
brilliant crno BN |
sredstva za zadržavanje vlage
|
|
|
|
E452 |
polifosfati |