Genetski modificirani organizmi su organizmi kojima je na umjetan način promijenjena genetska struktura. Najčešće su genetske modifikacije na kukuruzu, soji, riži, uljanoj repice, krumpiru, rajčici, šećernoj repi i pamuku.
Cilj je takvih modifikacija otpornost na insekte, virusne infekcije i/ ili tolerancija na herbicide (npr. glifosat, glufosinat).
Najraširenija GMO soja je Roundup Ready, koja nosi gen enzima iz bakterije A.tumefaciens za stjecanje otpornosti na herbicid glifosat.
Uredbama EU 1829/2003 i 1830/2003 Europskog parlamenta i Vijeća definirana je GMO legislativa vezana za hranu i hranu za životinje. Proizvodi koji sadrže više od 0,9 % GMO, moraju biti označeni.
U odjelu za Molekularnu dijagnostiku našeg laboratorija, provode se ispitivanja najsuvremenijom tehnologijom lančane reakcije polimerazom u stvarnom vremenu (Real Time PCR metoda) na aparatu Stratagene Mx3005P i to ovim slijedom:
-
Izolacija DNA
-
Kvalitativna analiza – „screening“ na specifične transgene elemente: P35S (promotorska sekvenca 35S mozaičnog virusa cvjetače CaMV), T-nos (terminator sekvence nopalin sintaze bakterije A. tumefaciens), PFMV (promotorska sekvenca mozaičnog virusa FMV), TE9 (terminator podjedinice ribuloze-1, 5-bisfosfat karboksilaze (rbcS) graška), MON87701 (MON-87701-2)
-
Ako je kvalitativna analiza pozitivna, provodi se identifikacija (soja: GTS 40-3-2, MON89788, A2704-12, A5547-127; kukuruz: Bt 11, Bt 176, MON 810 ) i kvantifikacija specifičnih transgenih događaja (određivanje udjela količine GMO-a izražena u %).